Aliments amb denominació d´origen

Denominació d'Origen Protegida (DOP)


La Denominació d'Origen Protegida (DOP) d'un producte agroalimentari és la denominació geogràfica d'una regió o d'una localitat que serveix per designar un producte agrícola o alimentari originari del lloc en qüestió, la qualitat o característiques del qual són degudes exclusivament o essencialment al medi geogràfic on es produeix, compresos els factors naturals i els factors humans. La producció, l'elaboració i la transformació del producte s'han de realitzar a la zona geogràfica delimitada.

La reglamentació és similar a la Denominació d'Origen, però s'exclouen els vins i les begudes espirituoses. Entre els productes protegits es troben: formatges, carn i derivats, fruites, verdures, cereals, pastisseria, olis i olives, espècies, mel i begudes no espirituoses.

 

 

Indicació Geogràfica Protegida (IGP)

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) d'un producte agroalimentari és la denominació geogràfica d'una regió o un lloc determinats que serveix per designar un producte agrícola i alimentari originari d'aquest lloc concret, que té una qualitat determinada, la reputació i producció i/o transformació i/o elaboració del qual es realitzen en aquesta zona geogràfica delimitada.

Productes amb Indicació Geogràfica Protegida Catalunya:

  • Calçots de Valls
  • Clementines de les Terres de l'Ebre
  • Llonganissa de Vic
  • Patata de Prades
  • Pollastre i capó del Prat
  • Poma de Girona
  • Préssec de la Ribera d'Ebre
  • Torró d'Agramunt
  • Vaca bruna dels Pirineus
  • Vedella dels Pirineus Catalans
  • Anxoves de Cotlliure

 

 

Marques de qualitat

La Marca Q de qualitat és una marca creada i registrada pel Departament competent en matèria de qualitat agroalimentària que s'atorga als productes agroalimentaris de qualitat que presenten unes característiques diferencials respecte d'altres productes semblants. Tant les característiques com els controls a realitzar sobre aquests aliments estan reglats per la normativa.

 


Especialitat tradicional garantida (ETG)

L’Especialitat Tradicional Garantida (ETG) és una certificació de característiques específiques que reconeix, mitjançant un registre, un producte agroalimentari que presenta alguna de les característiques següents: s'ha obtingut a partir de matèries primeres tradicionals, o té una composició tradicional, o s'ha obtingut mitjançant un mètode de producció o transformació de tipus tradicional.

 

 

Denominacions d'origen de vins

La Denominació d'Origen (DO) garanteix l'origen geogràfic i també la qualitat del vi, que el vi s’ha elaborat a partir d'unes determinades varietats i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d'envelliment prèviament establertes.

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.

 

 

Denominacions geogràfiques

La Denominació Geogràfica (DG) és un reconeixement comunitari per a les begudes espirituoses que s'elaboren en la zona geogràfica que els dóna el nom i de la qual obtenen el caràcter i les qualitats definitives.




Denominació d’origen protegida: etiqueta


DOP


DGP


QA


ETG

 

 

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS

Pregunta: Quines informacions han de portar els aliments que es venen amb algun tipus de denominació d’origen, protegida, de qualitat o altra?
Resposta: A banda de les indicacions corresponents al producte alimentari de què es tracti, els productes han d’indicar al seu etiquetatge la denominació sota la qual es troben inscrits, tot això redactat almenys en llengua catalana, juntament amb el segell del Consell regulador.

 

 

NORMATIVA APLICABLE

Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.