La comercialització de pa sense envasar.
La venda pa ha de complir els requisits següents.
- El pa elaborat per al consum habitual en el dia es podrà vendre sense envasar.
- S’haurà d’embolicar amb els materials autoritzats abans del seu lliurament al consumidor.
- El pa sense envasar s’ha de col·locar sempre en les prestatgeries en compartiments, en cadascun dels quals figurarà un rètol indicant:
- denominació del producte
- pes
- preu
- Cal evitar la manipulació del producte pel públic.
- Si el venedor cobra l’import del pa, en el moment de servir-lo haurà d’utilitzar una protecció sanitàriament adequada.
- A tots els establiments que venguin pa sense envasar s’exhibirà en lloc visible un cartell de 40 cm d’ample per 30 cm d’alçada, com a mínim, amb el text següent:
- “El consumidor té dret a fer comprovar el pes de les peces de pa que vol comprar”.
- “El consumidor pot exigir i utilitzar els fulls de reclamació que aquest establiment té a la seva disposició”.
- Els establiments disposaran d’una balança a la vista del públic, per a les comprovacions de pes del producte, a petició del comprador.
La comercialització de pa envasat.
L’etiquetatge del pa que es ven envasat ha de contenir la informació següent.
- El pa per vendre en règim d’autoservei s’ha de presentar necessàriament envasat i etiquetat d’acord amb el que estableixen la norma general d’etiquetatge, presentació i publicitat:
- Denominació de venda
- Ingredients
- Quantitat neta
- Les condicions especials de conservació
- Empresa responsable i domicili
- No cal:
- Data consum preferent
- Lot
- Si el pa envasat no es ven en règim d’autoservei perquè es despatxa per un dependent s’ha de col·locar en compartiments d’igual manera i amb la mateixa informació que el pa sense envasar.
NORMATIVA APLICABLE
- Decret 333/1998, de 24 de desembre, sobre comercialització i venda de pa.
- Reial Decret 1137/1984, de 28 de març, pel que s’aprova la regulació tècnico sanitària per a la fabricació, circulació i comerç del pa i pans especials. (Modificat pel Reial Decret 285/1999, de 22 de febrer).