L’establiment de restauració
S’entén per establiments de restauració aquells locals oberts al públic que tenen com a activitat principal subministrar de manera habitual i mitjançant preu menjars i begudes perquè hi siguin consumits.
No es consideren establiments de restauració:
- Els menjadors universitaris, els escolars i els menjadors per als treballadors d’una empresa, sempre que no estiguin oberts al públic amb caràcter general, i tots aquells serveis de restauració d’entitats, clubs o associacions prestats únicament per als seus membres.
- Els serveis de menjars i begudes que faciliten els menjadors dels establiments d’allotjament turístic.
Classificació dels establiments de restauració
Els establiments de restauració es poden classificar en tres grups:
- Restaurant
- Bar
- Restaurant-bar
Restaurant
És tot aquell establiment que disposa de servei de menjador amb la finalitat d’oferir àpats al públic consistents bàsicament en dinars i sopars, mitjançant preu, per ser consumits en el mateix local.
Bar
És tot aquell establiment que disposa de barra i que també pot disposar de servei de taula, si s’escau, per proporcionar al públic, mitjançant preu, begudes acompanyades o no de tapes, i entrepans.
Restaurant-bar
És tot aquell establiment obert al públic que ofereix, mitjançant preu, els serveis de restaurant i bar esmentats.
Informació dels preus i serveis als establiments de restauració
Els preus anunciats als establiments de restauració han de ser complerts amb els impostos aplicables inclosos.
No es podran cobrar conceptes com reserva, coberts, taula o similars.
No es poden cobrar altres serveis o conceptes no sol·licitats pels clients.
Cartells interior i exterior.
Els restaurants-bar han de donar la màxima publicitat dels preus dels serveis que ofereixen, que s’han d’exhibir, redactats almenys en català, tant a l’interior com a l’exterior de l’establiment.
Els restaurants han de donar la màxima publicitat dels preus dels serveis que ofereixen, que s’han d’exhibir, redactats almenys en català, tant a l’interior com a l’exterior de l’establiment.
Cartell interior
Els bars han de donar la màxima publicitat dels preus dels serveis que ofereixen, que s’han d’exhibir, redactats almenys en català, úniacment a l’interior de l’establiment.
Justificants de pagament dels preus als establiments de restauració
Factura
Els restaurant han d’expedir factures obligatòriament; hi ha de constar els diferents conceptes amb els seus respectius preus, per separat i en escriptura intel·ligible per al client.
Els restaurant-bar han d’expedir factures obligatòriament; hi ha de constar els diferents conceptes amb els seus respectius preus, per separat i en escriptura intel·ligible per al client.
En les factures dels menús s’ha de consignar únicament la seva identificació i el seu preu global.
Tiquet de caixa.
Els bars han d’expedir únicament un tiquet de caixa.
Cartes de serveis i menús dels restaurants i restaurants-bar
Tots els establiments de restauració Restaurant i Restaurant-bar han d’oferir al públic les cartes de plats i de vins amb els seus preus, com a mínim, en català.
S’entén per carta de plats i carta de vins les relacions de menjars i begudes, respectivament, que ofereixen aquests establiments.
La carta de plats i la de vins es presentarà al client en el moment d’oferir-li els serveis.
Els menús
Els restaurants i restaurants-bar, cas d’oferir al públic un menú, ha d’incloure sota un preu global el pa, una beguda i les postres.
El client que sol·liciti un menú està obligat al pagament íntegre del preu establert encara que renunciï a consumir alguns dels components d’aquest.
PREGUNTES MÉS FREQÜENTS
Pregunta: Quan es demana un menú en un establiment de restauració, es pot sol·licitar una minoració del preu si es demana expressament que no se serveixin determinats plats?
Resposta: El client que demani un menú en els restaurants restaurants-bar ha d’abonar la totalitat del preu anunciat, sense que s’admetin minoracions del preu pel fet d’haver consumit menys plats o no haver consumit pa, una beguda i postres.
Pregunta: Què ha d’incloure el menú d’un establiment de restauració?
Resposta: El menú en un establiment de restauració haurà d’incloure els plats anunciats a la carta, juntament en tot cas amb el pa, una beguda i les postres.
Pregunta: Els preus dels plats dels establiments de restauració han d’incorporar l’IVA o es pot indicar a banda en forma de percentatge?
Resposta: El preu dels plats que se serveiexen als establiments de restauració ha de ser complert amb IVA inclòs i altres recàrrecs.
Pregunta: En un establiment de restauració es pot cobrar el fet d’haver reservat la taula per als comensals?
Resposta: No. Està totalment prohibit cobrar conceptes com ara la reserva o els coberts o altres conceptes que no siguin els plats, les begudes o el menú.
Pregunta: Es poden cobrar els entrants quan en un establiment de restauració se serveixen sense que el client els demani?
Resposta: No. Està totalment prohibit cobrar serveis o plats no sol·licitats expressament pel client.